קבוצה של אנשים, ואני ביניהם, חשבנו שהדיון לא הולך לשום מקום. קיימנו מספר דיונים לא פורמאלים בצורות ופורומים שונים שבסיומם דיבתי עם אייל בטלפון. סכמנו על שיחה טלפונית שלו, מתי עופר ואנכי. מיכוון שלא הצלחנו למצוא זמן שהתאים לכולם שלחתי אליו הודעת דואל זאת:
לאייל ומתי השלומות,
מכיוון שלא הצלחנו לארגן זמן לשיחה טלפונית שיתאים לכולם אני שולח הודעת דוא"ל זאת.
בהמשך לפגישה שנערכה במשרדי סרגטה פיתוח תוכנה בה נכחו מתי, עופר, אני ומספר אנשים נוספים שהקהילה חשובה להם ובהמשך לשיחתי עם אייל ברצוני להמשיך בדיאלוג זה על ידי הצעה שתרחיב את מעגל התורמים לקהילת ג'ומלה ועל ידי כך את הקשר עם הקהילה.
המצב הנוכחי הוא כזה שיש בצוות הגרעין שני אנשים שעל פי רצונם מתבצעים הדברים. אנשים מסוימים שניסו לתרום, נתקלו, לעתים, בקיר וחשים כי למרות שהם רוצים לתת \ לתרום, המערכת עוצרת אותם. לתחושתם, האווירה המצטיירת מניסיונם שאין כאן את האטמוספרה של קוד פתוח שצריך להוביל לקהילה פתוחה... וגם אם נצא מתוך ההנחה שהם טועים, עדיין זו תחושתם.
יש לציין שבפגישה שהתקיימה ב-סרגטה פיתוח תוכנה האווירה הייתה טובה (אפילו חיובית) והתוצאה, להבנתי, הייתה שיוקם צוות שימפה את הפעולות הנדרשות לשיפור (שיווקי) של האתר במטרה לשפר את הקשר עם הקהילה ובמטרה להפעיל אנשים נוספים במעגל העשייה היום יומי.
מי שהוא יכול לטעון ש-"יתחילו לעשות ואז נשתף אותם"... ולדעתי זה אינו עובד כך.
לכן, אנו מציעים (עופר ואני ובגיבוי מספר אנשים נוספים) להגדיר "סט חוקים" שיהיה פתוח לקהילה ויגדיר את הדברים הבאים:
1. איך חבר קהילה יכול להציע שיפור באתר ומה מנגנון הדיון שקובע אם המציע יכול לממש את הצעתו (או מי שהוא אחר) – מי מחליט ואיך
2. בהקשר למי מחליט – מה המנגנון לקביעת המחליטים – למשל:
א. חבר קהילה שהשקיעה כך וכך (יוגדר בהמשך) יצטרף לצוות הגרעין \ צוות המחליט
ב. חבר בקהילה שהציג \ בצע פעילות בתת אתר (תחת הדומיין של הקהילה או בדומיין אחר, פחות חשוב) ועבר מספר החלטות (אחת או יותר)
ג. כל פעולה אחרת שתוגדר בעתיד, ובכל זאת דוגמה – אנו יכולים להחליט שלמשל מספר תרגומים שנתרמו לקהילה הם מדד
3. יש כמובן שאלה של גודל מקסימלי של צוות הגרעין... שנגיע לגשר (הלוואי) נחליט
מה שהוצג כאן הוא בסייס לדיון, כך אני מקווה. ועוד דגש אחד לפני סיום – כפי שהצגתי לאייל בשיחתנו, לא כל אחד מאיתנו מתאים (או רוצה) לפעול באתר ישירות. יש הרבה פעילויות נוספות שניתן לעשות לטובת הקהילה.
תרגום הוא דוגמה טובה, אבל יש גם פרסום, עיצוב, קידום שגם אליהם יש להתייחס אם אנו רוצים להקים קהילה גדולה.
בברכה, עופר ויאיר
אייל ענה לי את התשובה הבאה (לא נגעתי ולא שיניתי דבר):
הי יאיר,
שוב מתנצל על התגובה המאוחרת.
מאז השיחה ביננו וההתכתבות האמורה חלו מספר שינויים הן בפעילות הקהילה, דבר שהביא אותנו למחשבה מחודשת.
עקרון בסיסי כולנו מסכימים עליו והוא שג'ומלה! ישראל היא אתר שנועד לשרת את קהילת ג'ומלה! בישראל.
עיקר הביקורת שהועלתה כלפי חברי צוות הגרעין, היא מדוע "רק הם מחליטים" - איזה עיצוב יש לאתר ג'ומלה, איזה קטגוריות פורום יש באתר ג'ומלה, איזה מדורי פרסום יש בג'ומלה, איזה מדורי תוכן יש בג'ומלה וכדומה.
כלפי ביקורת זו אתייחס בהמשך.
הביקורת נוספת שהועלתה מספר פעמים היא מסוג "אנחנו רוצים לתרום אבל אי אפשר". ביקורת זו על אף שבמרבית המקרים לא היתה מוצדקת, שכן חבריי קהילה שרצו לתרום בפועל עשו זאת, הובילה לשינוי שיווקי וויזואלי באתר, כך שמי שרוצה לתרום יידע שהוא יכול והדלת פתוחה לכך.
ניתן למצוא בפורום שלנו לא מעט קריאות לתרומה כזו או אחרת, אולם במרביתן לא יצא דבר.
בחודש אוגוסט האחרון אף פרסמנו "קול קורא להגדלת מאגר הידע והתכנים בג'ומלה! ישראל".
מבחינה טכנית, מי שרוצה לבצע תרומה יכול לעשות זאת במגוון דרכים: העלאת הרחבות לאתר, כתיבת מאמרים, כתיבת מדריכים, כתיבת ראיונות, כתיבת סקירות ועוד. מי שרוצה להציע יוזמה והצעה, יכול לעשות זאת ובפועל עושה זאת - ראה ערך אינדקסים לאתרי ג'ומלה ונותני שירות אשר מתוחזקים על ידי שני חברי קהילה שהציעו עצמם לענין זה, ראה ראיונות שביצעו חברי ג'ומלה לאנשים חשובים בקהילת ג'ומלה.
אפילו ויקי נפתח לבקשתו של עופר, אולם ויקי זה לצערנו נשאר יתום ללא עזרה של חברי הקהילה - דבר שהוביל לאיחוד שלו בתוך מערך המדריכים באתר ג'ומלה הקיים.
ראה אפילו יוזמה שנפתחה לאחרונה לכתיבת סקירת אתרי ג'ומלה גדולים בישראל ובעולם. אף אחד לא שאל "אותנו" לאישור ליוזמה הזו. החברה האלו פשוט עושים ומעוניינים לתרום זאת לאתר כאן. וכן, המשפט "יתחילו לעשות ואז נשתף אותם" אכן מתקיים הלכה למעשה.
רצוי לציין שדבר שתרם לכך הוא שינוי תנאי השימוש באתר וזכויות היוצרים על היצירות, כך שהינו שיתופי וקהילתי. אכן השינוי הוזם על ידי עופר, וזה מעיד שאתר ג'ומלה! ישראל הוא אתר קשוב ומעורב היטב ברחשי הקהילה ופעילותה.
נראה איפה שמה שנשאר על הפרק זה "רק הם מחליטים", ויש רצון של חברי קהילה מסויימים להגדיר איך אפשר להתקבל למעגל המחליטים.
אני בזמנו קראתי לזה איך אפשר לקבל כתר - או מי מחבר ג'ומלה ישראל מעונין להכתיר עצמו.
כנגד הבקשות של אותם חברי קהילה קיבלנו גם פידבקים "לא לאפשר" לאותם חברים שהתעוררו רק בחודשים האחרונים, וכבר רוצים להכתיר עצמם וזאת מבלי תרומה משמעותית או נוכחות משמעותית בקהילה, או בכלל טענה כללית - למה רק הם - האם רק בגלל שביקשו?
חשבנו על אותו "סט חוקים" ולדעתנו הוא ראוי במובן הרעיוני אך לא במובן הפוראמלי.
כלומר, העיקרון המנחה הוא וכפי שהיה תמיד - תתרום, תשתתף, תראה נוכחות, תתמיד, תוערך על ידי הקהילה - תוכל להיות ראוי להיות חלק מצוות הגרעין או כל צוות "רשמי" אחר. החלטנו לא לנקוב ב"מספרים" על היקף התרומה/נוכחות/הערכה הנדרשת על מנת להצטרף לצוות הגרעין, שכן לטעמנו הדבר לא נכון ועלול להביא לצירוף חברים שאינם ראויים מבחינות אחרות - אשר גם להן משקל.
אוכל לומר כבר עכשיו שאל צוות הגרעין יצטרפו אנשים אשר הוכיחו את עצמם לאורך השנים בצורה משמעותית בג'ומלה! ישראל. ולא כל אחד יצטרף אלא אלו אשר יש להם יכולת לתרום במובן הניהולי והאסטרטגי. הרי ברור לך שאם נקבע שמי שתרגם 100 הרחבות, בחודשיים, לא יוכל להיות חלק מצוות הגרעין, גם לא אם תרגם 1000.
יחד עם זאת, יצירה של מנהלי תחום, כגון מנהלי קידום גו'מלה, מנהלי סקירת הרחבות וכדומה, היא דבר אפשרי ומבחינתנו אתם מוזמנים להציע בפורום איזה מנהלי תחום צריכים לג'ומלה ישראל.
וכן נכון לעתה צוות הגרעין הוא זה שיחליט בסופו של דבר על המינוי של אותם מנהלים, אבל ככל שיעבור הזמן והקהילה תתרשם שאותם מנהלים ביצעו עבודתם נאמנה, אין שום סיבה שלא יקבלו מעמד להחליט גם מעבר לתחום פעילותם.
אני מציע שאותם חברי קהילה הרוצים לבצע שינוי בצורת הניהול של האתר יציעו באופן פומבי איזה תפקידים לדעתם צריך שיהיו מוגדרים, היינו מנהלי/אחראי תחום. וכן יציעו או יבקשו מחברי הקהילה להגיש מועמדות לאותם תפקידים.
אני שוב חוזר על המוטו....תעשו תפעלו תראו נוכחות ואז תקבלו את ההערכה והסמכות לה אתם חפצים - הכל נבנה מלמטה.
וכן אפשר לפעול באופן ישיר "ללא רשות מאיתנו" - אפשר ליזום הצעות "ללא אישור מאיתנו" - הפורום ודרכי הקשר פתוחים והקהילה קשובה להצעות חדשות.
לסיכום, סט כללים פורמאלי לא נכון לדעתי.
סט עקרונות של תרומה, התמדה וההערכה הוא המדד למתן סמכות ואחריות לחבר קהילה.
ביצוע יוזמה והצעות לשיפור לא צריכות להיות תלויות ב"כתר" - אלא במהות העשיה בלבד.
במשך ה-5 השנים האחרונות, מי שפעל באופן מתמיד לאורך השנים ותחזק את הקהילה נשאר כצוות גרעין, כל השאר נשרו.
צוות הגרעין הנוכחי מעונין להגדיל את החברים בו, אבל לצערנו חוץ מדרישות לניהול טרם ראינו פעולות בשטח אשר יצידקו מתן סמכות.
לאחרונה חלו שינויים ואנו רואים חברים שבמקום לדבר ולבקר, יוזמים, פועלים ועושים - הם אלו שראויים בהמשך להיות חלק מהצוות הניהולי.
אשמח לשוחח איתך בענין גם טלפונית.
דרך אגב, כל מה שנרשם בהודעות האלו אינו פרטי ואתה מוזמן לשתף אותו עם הקהילה - שכן איננו פועלים בסודיות אלא בשקיפות מלאה.
מה שחשוב לצוות הגרעין הוא שמירה על גו'מלה! ישראל פעיל ויציב למען הקהילה.
בברכה,
אייל
נראה איפה שלהציע הצעות לשיפור, לתרום ולכתוב אינם הבעיה בג'ומלה! ישראל
מיכוון שאיני מסכים עם המשפט האחרון של אייל, מצד אחד, ואיני רוצה להכנס לוויכוח על הדברים שנכתבו בתשובתו למרות שלרובם יש לי תשובות ו\או תובנות אחרות מאייל, הסתפק, בהקשר להתכתבות בינינו רק בהבאת הדברים כמות שהם.
ובכל זאת, למה בכלל להביא אותם...
בכדי לאמר, שמיכוון שאיל ומתי הם בעלי השליטה באתר זה, קבוצה של אנשים, חברי הקהילה, החלטנו להקים אתר נוסף יעבוד על פי העקרונות של מה שכתבתי במכתבי לאייל. אנחנו נפרסם בקרוב את כל הפרטים בעניין. הדבר הראשון הוא הוויקי שעופר החל לעבוד עליו כאן אבל נסגר לאחר כמה זמן שכתובתו תפורסם בקרוב.
כל מי שרוצה להצטרף אלינו , מוזמן לעשות זאת...
ואשמח גם לשמוע הערות והארות בעניין.